Prof. Dr. Hans Jeekel

10-08-2013 09:56

De favoriete muziek van prof. dr. Hans Jeekel.

In de jaren 70 hield prof. dr. Jeekel zich als één van de eerste Nederlandse chirurgen bezig met het niertransplantatieprogramma. Mede dankzij zijn onderzoek konden niertransplantaties op grote schaal met goed resultaat worden verricht. Sinds 1980 is hij chirurg en hoogleraar in de algemene chirurgie op het Universitair Medisch Centrum Rotterdam en de Erasmus Universiteit.

Hij deed onderzoek naar 'muziek als medicijn'. Patiënten die tijdens een operatie onder narcose naar klassieke muziek luisteren, zouden na afloop sneller herstellen en minder pijnbehandeling nodig hebben. Onderzoek met te vroeg geboren kinderen en klassieke muziek had ook tot verrassende resultaten geleid; hun groei zou kunnen worden bevorderd door ze in een couveuse naar klassieke muziek te laten luisteren.

Jeekel zit in de comité's van aanbeveling van het Rotterdams Conservatorium en het Rotterdams Hellendaal Muziekinsituut. Het muziekinstituut is een muziekopleiding, die zich speciaal richt op jeugdige violisten, altviolisten, cellisten en contrabassi. De kinderen wordt de mogelijkheid geboden om spelenderwijs kennis te maken met de instrumenten.

In Een goedemorgen met... laat professor Jeekel u zijn favoriete muziek horen.